خانه طباطبایی ها یکی از زیباترین خانه های کاشان است که به عروس خانه های ایرانی شهره است. این خانه با وسعتی معادل 4730 متر مربعی یکی از وسیع ترین خانه های تاریخی کاشان است که 5 در ورودی داشته است. خانه زیبای طباطبایی ها متعلق به یکی از تجار متمول و پرآوازه کاشانی به نام سید جعفر طباطبایی نطنزی است که اصالتی نظنزی داشته و در کاشان ساکن بوده است. معمار این بنای فاخر علی مریم کاشانی است که ند بنای فاخر دیگر را در کارنامه خود دارد. نقاشی ها و تزئینات فراوان این خانه وسیع تحت نظارت میرزا ابوالحسن غفاری کاشانی، ملقب به صنیع الملک که عموی کمال المک و نقاشی سلطنتی است، توسط یکی از شاگردان صورت گرفته است.

این خانه زیبا و تاریخی که ساخت آن در سال 1250 ه.ق آغاز شده در مدت ده سال ساخته شده است و مشتمل بر 40 اتاق، 4 حیاط، 4 زیرزمین یا سرداب، 2 رشته قنات اختصاصی و 3 بادگیر است. به سان تمام خانه های تاریخی ایرانی این بنا نیز شامل هشتی، دالان، اندرونی و بیرونی است. با عبور از دالانی طولانی  به هشتی بنا می رسید. یک از راه های هشتی به اندرونی و دیگری به بیرونی عمارت منتهی می شود. با ورود به بیرونی عمارت وارد حیاط مرکزی و وسیع ترین حیاط بنا می شوید. خانه طباطبایی ها به سبک گودال باغچه ساخته شده است. در این سبک معماری که سبب استحکام خانه در برابر زلزله، دسترسی ساده تر به آب چاه ها و قنات ها و همچنین استفاده از خاصیت عایق بودن زمین است، خانه در ارتفاعی پایین تر از سطح کوچه و در دل زمین ساخته می شود اما این اختلاف ارتفاع اغلب اصلا به چشم نمی آید.

در مرکز حیاط حوضی بزرگ و مستطیل شکل جا گرفته و در دو طرف آن درختانی کاشته شده است. هر چهار طرف حیاط مرکز مملو از اتاق ها و ایوان هاست. بی شک زیباترین بخش این عمارت که در ضلع جنوبی قسمت بیرونی قرار گرفته است تالار شاه نشین و ایوان مقابل آن است. ایوان که دارای دو ستون بلند سنگی است به زیباترین شکل ممکن آیینه کاری شده است. از آنجا پیشه صاحب خانه صادرات فرش بوده است اغلب در تزئینات خانه نقوش فرش به چشم می خورد. باشکوهترین جلوه این طرح ها در سقف ایوان به چشم می خورد. جایی که نقش یک فرش به طور کامل با گچبری و آیینه کاری بر روی سقف نقش بسته است و فرشی نیز با همان طرح کف زمین را می پوشانده تا عظمت و زیبایی بنا به اوج برسد. بعد از ایوان به تالار شاه نشین می رسیم. انواع گچ بری های ظریف، آیینه کاری های بدیع، مقرنس کاری های شگفت انگیز و نقاشی های جذاب در این تالار زیبا به کار برده شده است.

درب ها و پنجره های این قسمت با انواع گره چینی ها و مشبک کاری های زیبا تزئین یافته و ارسی هایی با پنجره های رنگی بر شکوه هر چه بیشتر تالار افزوده اند. در سقف تالار نورگیرهایی زیبا تعبیه شده است که در ترکیب با تزئینات سقف جلوه بسیار زیبایی را پدید آورده است. بادگیری عظیم که جریان هوا را پیوسته به جریان می اندازد و دو گوشواره در اطراف تالار اصلی نیز به چشم می خورند. علاوه بر تالار و ایوان اتاق های 5 دری، سه دری، ایوان شمالی و بخش زمستانه نیز در سایر اضلاع با تزئیناتی فاخر به چشم می خورند. در این قسمت دو حیاط خلوت بسیار زیبا و هوشمندانه نیز تعبیه شده است. بخش دیگر این بنای فاخر اندرونی عمارت است. اندرونی این عمارت باشکوه دارای دو حیاط بوده که یک اتاق 5 دری با شیشه های رنگی و مشبک در میانه آن ها قرار دارد. در هر یک از حیاطها اتاق های متعددی تعبیه شده است.

بخش سوم خانه طباطبایی ها متعلق به خدمه بوده و شامل یک حیاط، آشپزخانه، سرداب و چند اتاق است. این قسمت ساده ترین بخش این عمارت باشکوه و زیباست. خانه در چند سال اخر مرمت شده و یکی از پربازدیدترین بناهای تاریخی کاشان است.