کاخ هشت بهشت یکی از زیباترین بناهای تاریخی به جا مانده از عصر صفوی است. این بنای فاخر در زمان سومین سال حکومت شاه سلیمان صفوی و به سال 1080 ه.ق ساخته شده و تنها کاخ باقی مانده از مجموعه کاخ های صفویه منطقه چهارباغ اصفهان است. کاخ دلگشای هشت بهشت که به زعم سیاحانی که از آن دیدن کرده اند جزو فرح انگیزترین کاخ های جهان بوده است در میانه باغی به نام هشت بهشت یا بلبل قرار گرفته است. این باغ در ابتدا بخشی از باغ عظیم و وسیع نقش جهان بوده است. بنای هشت بهشت به صورت یک هشت ضلعی با اتاق های فراوان و تزئینات بسیار فاخر در میان انبوه درختان ساخته شده است.

چهار ایوان با ارتفاعی معادل دو طبقه در چهار ضلع اصلی کاخ بنا شده است و حوضی بزرگ و مستطیل شکل روبروی ضلع شرقی قرار گرفته است که بر شکوه و چشم انداز زیبای کاخ افزوده است. نمای هر یک از ایوان ها با دیگری متفاوت و ضلع شمالی نمای اصلی کاخ است. سقف هر یک از ایوان ها با نقاشی، گره چینی و آیینه کاری های فاخر آراسته شده است و دو ستون چوبی با سرستون های مقرنس کاری شده نیز در هر یک از ایوان ها به چشم می خورد. کاشی کاری های هفت رنگ نیز بر زیبایی ایوان ها افزوده اند. در هر یک از اضلاع اصلی پله هایی تعبیه شده است که به راحتی می توان به درون کاخ دسترسی پیدا کرد. با ورود به داخل بنا متوجه درگاه ها، طاق نماها، نقوش فراوان و دالان های متعدد بنا خواهید شد که جلوه بسیار زیبایی را ایجاد کرده اند.

طبقه اول شامل 4 اتاق در چهار گوشه کاخ به صورت قرینه است و حوضی مرمرین که به حوض مروارید شهره است در میانه آن قرار گرفته است. طبقه اول با چندین پله به طبقه دوم متصل می شود که در دو سوی عمارت قرار دارد. طبقه دوم نیز شامل چندین اتاق است. این اتاق ها مستقل از یکدیگر بوده اما با درگا ههایی به یکدیگر متصل می شوند و این طبقه را به صورت یکپارچه در می آورد. این طبقه از تقارن چشم نوازی برخوردار است که در اصل حول یک محور شکل گرفته است. ورود طاق ها و درگاه های روبروی هم سبب شده تا از هر گوشه از این کاخ تابستان نشین در طبقه دوم چشم اندازی زیبا از باغ پیدا باشد و در عین حال حریم خصوصی هر بخش نیز حفظ شود.

در این کاخ زیبا انواع نقاشی های فاخر با رنگ های غالب قرمز، طلایی و لاجوردی، آیینه کاری های چشم نواز و گچ بری های بسیار ظریف و بدیع با نقوش جام و صراحی و همچنین انواع نقوش گل و گیاهان  بخش وسیعی از فضای داخلی این بنا را به زیباترین شکل ممکن آراسته اند. انواع نقوش گل و گیاه و پرندگان طبیعت باغ را در داخل بنا شبیه سازی می کرده است. وجود انواع طاق نماها، طاقچه ها و فضاهای پر و خالی علاوه بر زیبایی بنا و ایجاد چشم اندازهای بدیع سبب سبک تر شدن و کاهش فشار بر روی پایه های بنای کاخ شده است. وجود پنجره های فراوان و طاق های متعدد نشان از برون گرا بودن این بنا دارد. از جمله شگفتی های کاخ آبشاری زیبا بوده که از طبقه دوم به سمت طبقه اول جریان داشته است و به حوض کوچکی که در ایوان جنوبی قرار دارد سرازیر می شده است. این کاخ از جریان هوای مطلوب و خنکی در تابستان برخوردار بوده است.

کاخ به احتمال زیاد محل اقامت 8 همسر پادشاه بوده است که چهار نفر در طبقه اول و 4 نفر دیگر در طبقه دوم ساکن بوده اند. این کاخ زیبا در دوران ناصرالدین شاه قاجار به فردی به نام بانوعظمی افتخارالدوله اهدا می شود به شرط اینکه تغییری در بنا صورت نگیرد. پس از مرگ وی به مدت طولانی بنا در اختیار وراث وی بوده است و دچار تغییرات فراوانی می شود. سرانجام این بنا در سال 1343 ه.ش به تملک وزارت فرهنگ و هنر در می آید. هم اکنون بنای کاخ هشت بهشت در میانه پارکی زیبا و چشم نواز قرار دارد.