یکی از بناهای بسیار قدیمی شهر مقدس قم، مسجد امام حسن عسکری (ع) می باشد که با قدمت 1180 سال به دستور امام حسن عسکری به نماینده خود، احمد بن اسحاق اشعری در قرن 3 ه.ق بنا شده است. و از جمله بناهایی است که به ثبت آثار ملی رسیده است.

این مسجد در دوران صفویه بازسازی شد و ایوان جنوبی آن که در سال 1129 ه.ق بنا شده قدیمی ترین بخش آن شناخته شده است. بعد از انقلاب نیز با تلاش و همت آیت الله گلپایگانی باری دیگر بازسازی شد و بر وسعت آن افزوده گردید اکنون وسعت آن به بیش از 25 هزار متر مربع می رسد.

مکان آن در نزدیکی حرم حضرت معصومه واقع شده و از گذشته های دور تا به امروز متولیان حرم حضرت معصومه، تولیت این مسجد را نیز بر عهده دارند.

به دلیل وسعت و تعداد شبستان های آن حدود 6 نماز ظهر و عصر و همچنین مغرب و عشا به صورت همزمان در این مکان مقدس برگزار می گردد.

از دیگر ویژگی های این مسجد این است که تمامی آیات قرآن در گوشه و زوایای آن با کاشی کاری های بسیار زیبا نوشته شده است و وجود معماری قدیم و جدید به این مسجد حسن و زیبایی ویژه ای داده است. همچنین این مکان چندین درب ورودی دارد که از تمام خیابان های اصلی به آن راه دارد.

این مسجد با وسعت خود هر ساله صاحب بزرگ ترین مراسم اعتکاف قم می باشد و بزرگانی همچون آیت الله گلپایگانی در این مسجد معتکف می شوند. علاوه بر آن کلاس های درس طلاب، مراسمات مذهبی و نماز جمعه در این مکان برگزار می گردد.

یکی از نکات تاریخی و حائز اهمیت آن، کشف شش جسد با قدمت 320 سال پیش در پشت سرداب آن (حد فاصل شبستان کبیر و شبستان فیض) می باشد که اکنون استخوان های آنها باقی مانده و روی آن ها را با آجر پوشانده اند.