مدرسه شوکتیه کجاست
از جاهای تاریخی بیرجند می توان به مدرسه شوکتیه اشاره کرد که در خیابان منتظری این شهر واقع شده است. این مدرسه در سال1312 به دستور شوکت الملک اول (امیر اسماعیل خان علم) جهت بپاداشتن عزاداری ها بخصوص در ایام محرم ساخته شد، وسعت این بنا 3178 مترمربع می باشد. زمانی که انقلاب مشروطیت اتفاق افتاد شوکت الملک اول که فاقد فرزند بود، از اموال خویش یک سومش را وقف خیریه نمود و تولیت آن را به شوکت الملک دوم (برادرکوچکش) واگذار کرد، شوکت الملک دوم که تحت تاثیر تاسیس مدرسه دارالفنون توسط امیر کبیر بود، تصمیم گرفت که مدرسه ای به همین شکل در بیرجند احداث کند، بنابراین به دستور وی مدرسه شوکتیه به عنوان اولین دبستان انتخاب شد که نخستین مدرسه ی ایرانی به شیوه ی نوین بوده و به شکل چهار فصل احداث شده است.
شوکت الملک دوم (محمد امیر خان) برای ترغیب افراد به یادگیری علم و تحصیل در این مدرسه به افرادی که وضعیت مالی خوبی نداشتن کمک های نقدی و جنسی می کرد، همچنین یکی از علمای بسیار مهم آن زمان (آیت الله شیخ هادی هادوی) با فرستادن پسرش به این مدرسه تاثیر به سزایی در افکار مردم گذاشت و موجب شد افراد زیادی برای رفتن به این مدرسه ترغیب شوند.
مدرسه ی شوکتیه در دو طبقه به صورت حجره های به هم پیوسته، در اطراف یک حیاط بزرگ بنا شده است. در بالای درب ورودی اصلی با مقرنس گچی تزیین گردیده و یک لوح سنگی در آنجا قرار دارد. از قسمت های قابل توجه این مدرسه میتوان به حوض خانه و حجره های موجود در پیرامون گنبد خانه اشاره کرد. در حال حاضر از این مکان جهت برگزاری مراسم عزاداری محرم با نام حسینیه استفاده می گردد.
سفر خوبی را برای شما آرزومندیم