میدان عالی قاپو یکی از تاریخی ترین میادین شهر اردبیل در استان اردبیل است. یکی از مهم ترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی اردبیل این میدان که از شهرتی جهانی برخوردار است بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است اما در گوشه و کنار این میدان آثار تاریخی متعددی نیز قرار دارد که از دوران پیش از صفویه باقی مانده اند. حمام تاریخی آقانقی که با نام حمام ظهیرالاسلام شناخته می شود یکی از این بناهای تاریخی است که درست در میدان عالی قاپو و روبروی درب ورودی بقعه شیخ صفی قرار دارد . این حمام در دوران ایلخانی و به همت فردی با نام ظهیرالاسلام ساخته می شود و سال ها مورد استفاده اهالی بوه است. حمام یکبار دیگر در دوره صفویه بازسازی و توسعه داده می شود تا اینکه در سال 1297 هجری قمری مصادف با اواخر حکومت قاجاریه فردی با نام آقا نقی که ملقب به موتمن الرعایا بود اقدام به نوسازی حمام می نماید و به همین دلیل این حمام با دو نام شناخته می شود.

پیشنهاد مطالعه: سوغات اردبیل خوشمزه ترین شهر ایران | لیست کامل بهمراه عکس

آقا نقی همچنین نام محله ای است که در مجاورت میدان عالی قاپو قرار دارد و نام خود را از آقانقی موتمن الرعایا گرفته است. حمام تا اواخر دهه چهل شمسی کاملا فعال بوده و محلی برای استحمام اهالی بوده است اما بعد از آن به مرور  متروک می شود تا اینکه در جریان احداث خیابان جدید بخش زنانه این حمام به طور کامل از بین می رود. این حمام تاریخی در سال  توسط میراث فرهنگی خریداری شده و در نهایت پس از بازسازی های لازم 1378 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده و این بار به عنوان موزه مردم شناسی شهر اردبیل بازگشایی می شود. پس از عبور از ورودی وارد فضای رختکن این حمام وسیع می شوید. در این قسمت حوضی سنگی تعبیه شده است که گنبدی بلندبالا بر فراز آن قرار گرفته است.

درون گنبد با کاشی کاری های بدیع و چشم نوازی به رنگ آبی آراسته شده است. در داخل این حمام مجسمه هایی با پوشش های مختلف محلی این دیار به چشم می خورد که در واقع نوع زندگی سنتی و آداب و رسوم راتیج در بین مردم را در روزگاران نه چندان دور به تصویر می کشد. 23 نوع مجسمه مختلف با پوشش های متفاوت در این نمایشگاه قرار دارد که در کنار فرش ها و گلیم ها، ظروف و ابزار و ... شیئه زندگی مردان و زنان ایم سرزمین را ورایت می کند. علاوه بر این مجسمه ها آثار دیگری همانند کتب خطی و تاریخی، دست نوشته های تاریخی، ظروف آبگینه، ابزار جنگی، ابزار کشاورزی، کتیبه های کاشی کاری شده و ... به چشم می خورد که همگی در راستای شناساندن فرهنگ و اصالت این قوم بزرگ در این موزه گرد هم آمده اند.

ساعات بازدید: 9 الی 20