اگر تا کنون به موزه فرش ایران نرفته اید حتما به آن سری بزنید، چرا که به وضوح می توانید در آن هنر بی نظیری را ببینید که کل جهان را متحیر کرده است.
موزه فرش ایران در سال 1356 در 26 بهمن ماه، توسط شهبانو فرح پهلوی افتتاح شد. بنای این موزه توسط معمار معروف استاد عبدالعزیز فرمانفرمائیان ساخته شد، که به یکی از آثار برجسته این معمار می توان به کاخ نیاوران اشاره کرد. موزه فرش مساحتی 12000 متر مربعی دارد، که تنها 3400 متر آن به بنای موزه اختصاص دارد .

پیشنهاد مطالعه : بهترین و معروف ترین پارک های تهران

در ساخت این بنا سعی شده که آذین نمایی بیرونی، شبیه دار قالی باشد، تا خود بنا هم رنگ و بوی محتویات درونی اش را بگیرد.  

شروع ساخت بنا از سال 1340، به عنوان گالری فرش بود است ، که به صورت ناتمام و متروکه باقی ماند. تا در سال 1355 کار تعمیرات و تغییرات کلی شروع شد و در سال 1356 افتتاح شد. اگرچه این بنا قدمت زیادی از حیث نظر آثار باستانی ندارد، اما چون صاحب سبک معمار توانمندی است، هیچ چیز از ارزش و شوق دیدن آن کم نمی کند چرا که در نمونه کارهای استاد فرمانفرمائیان ذوق هنری فراوانی وجود داشت.
اما هدف از تشکیل این موزه پژوهش در سوابق تحصیلات و کیفیت تاریخی هنر و صنعت فرش به خصوص در ایران بوده است، چرا که قدیمی ترین فرش جهان مربوط به فرش 2500ساله پازیریک است، که در جنوب سیبری کشف شد و بافت ایران، در زمان هخامنشی است. همین امر نشان دهنده ی تمدن و تاریخ ایران در صنعت فرش و تشکیل چنین موزه ای در این زمینه و معرفی و گسترش این حرفه به جهانیان است .
این موزه شامل دو طبقه است، طبقه همکف که جایگاه نمایش انواع قالی و گلیم است، و طبقه اول که برای برگزاری نمایشگاه های فصلی است.

انواع نمایشگاه های که برگزار می شود:

  • نمایشگاه بته در دی ماه 1365 بر پا شد.
  • نمایشگاه سجاده و قالی های با طرح محراب در سده ده تا چهاردهم هجری بافته شده اند.
  • نمایشگاه قالی های گل برجسته در  قرن 8 تا دوره معاصر است. این نمایشگاه هر ساله به مناسبت دهه فجر در 12 بهمن برگزار می شوند.
  • ناگفته نماند در این موزه نمایشگاه بافته های ارامنه ایران هم وجود دارد .


مهمترین آثاری که شما می توانید در این موزه ببینید  135 قالی از شاهکارهای ایران است، که مهمترین آنها قالی میرزا کوچک خان جنگلی است که ابعادی 220×130 دارد که تاریخ دقیق از بافت آن وجود ندارد، ولی بر اساس کتیبه بالای شمسه فرش تاریخ بافت آن را به دوره آخر قاجار نسبت می دهند.
همچنین از فرش های مهم این موزه قالیچه های تصویری است که در 26 تخته شاهنامه باسنغری را نمایش داده است، این قالیچه ها در کارگاه استاد موسوی سیرت بافته شده اند، و حاصل 5سال روزانه کار 12 ساعته است. همچنین در این موزه قالی های از قرن نهم هجری تا دوره‌ی معاصر نیز وجود دارد.