سال ها قبل فرآیند تبدیل گندم به آرد مسیر مشقت باری را از مزرعه تا آسیاب سپری می کرد، اما با ظهور تکنولوژی و انقلاب صنعتی همه چیز شکل ساده تر و مکانیزه تری به خود گرفت. اگر مشتاق به دیدن این مسیر پر پیچ و خم هستید و یا علاقمندید سری به نخستین کارخانه های آردسازی بزنید حتما باید سری به موزه غله زنجان بزنید. موزه غله در محل کارخانه ای قرار دارد که نام بوجاری شناخته می شود. کارخانه بوجاری که قدیمی ترین سیلوی زنجان است در فاصله زمانی سال های 1940 تا 1945 توسط آلمانی ها در شهر زنجان ساخته شد.

آلمانی ها که در میانه جنگ جهانی دوم رابطه خوبی با ایران داشتند تا قبل از اینکه ایران به اشغال نیروهای متفق دربیاید این کارخانه را احداث کردند. کارخانه در ساختمانی چهار طبقه قرار دارد که با نوسازی انجام شده درست مثل روز اول به نظر می رسد. کارخانه بوجاری که به عنوان سیلوی ذخیره گندم به کار می رفته به قدری ظرفیت داشته که تمام منطقه خمسه آن روزها را پشتیبانی می کرده است. این کارخانه تمامی مراحل پاک کردن گندم و آسیاب و الک کردن را به صورت کاملا مکانیزه انجام میداده است. 

هنوز هم تمام دستگاههای کارخانه در بوجاری موجود هستند و به نمایش گذاشته شده اند. تمامی دستگاهها ساخت کارخانه میاگ آلمان است که هنوز هم جزو برترین کارخانه سازنده دستگاههای آردسازی در جهان است که با برند بولر فعالیت می کند. این دستگاهها در آن زمان توسط نیروی فسیلی فعالیت می کرده و اگر دقت کنید از تسمه های چرمی بر روی دستگاهها استفاده شده است. ابتدا گندم به وسیله دستگاههای بوجاری در چندین مرحله پاکسازی شده و سپس وارد چرخه آسیاب میشد. سیلوی این مجموعه نیز از چند مخزن بتنی تشکیل شده بود که 1000 تن گندم را در خود جای می داد.