در یکی از قدیمی ترین کوچه های شهر زنجان، در مرکز شهر ،که هنوز هم شکل و شمایل قدیمی خود را حفظ کرده است، یکی از قدیمی ترین مساجد شهر قراردارد که بر طبق کتیبه  موجود بر سر آن متعلق به دوران قاجار است و در سال 1323 هجری قمری توسط استاد اسماعیل بنا ساخته شده است. بانی مسجد بانویی به نام جمیله خانم بوده که دختر یکی از سرداران و والیان متمول زنجانی بوده است و به همین دلیل مسجد خانم نامیده می شود. مسجد خانم ویژگی های خاصی دارد که آن را از سایر مساجد شهر متمایز می کند.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : دریاچه سد تهم نگین آبی شهر زنجان

این مسجد فاقد گنبد بوده و تنها دو مناره آن هم در سردر ورودی دارد. این دو مناره اما به زیباترین شکل ممکن کاشی کاری شده و در مقایسه با سایر مناره ها قد کوتاهی دارند. مناره ها از لحاظ قطر نیز بسیار قطورتر از سایر مناره ها هستند. ورودی مسجد نیز با کاش کاری های زیبا آراسته شده است که رنگ آبی و فیرزه ای بارزترین رنگ کاشی های ورودی است. پس از درب ورودی یک هشتی تعبیه شده است که به حیاط متصل می شود. داخل بنا نیز حیاطی را مشاهده می کنید که دور تا دور آن را حجره ها فرا گرفته اند. این مسجد کاربرد مدرسه نیز داشته است و حجره ها متعلق به طلاب جوان بوده است. آنچه در حیاط چشم نوازی می کند کاشی کاری های بی بدیل و زیبایی است که رنگ زرد در آن ها قالب است. این شاخصه نمایانگر تزئینات دوران قاجار است. 

داخل مسجد نیز شبستان بزرگی قرار دارد که یک محراب زیبا در آن تعبیه شده است. شبستان پر از ستون و طاق های هلالی است و تزئینات آجرکاری و کاشی کاری جای جای آن را آراسته اند. محراب این شبستان بسیار پرکار است و کاشی کاری های پر نقش و نگار زیبایی جلوه اش را چندین برابر کرده اند. شبستان دوم اما جدید تر است و به سبب آسیب بمباران های سال 65 بازسازی شده است. این بنا توسط بانی آن در سال 1326 هجری قمری وقف شده و نخستین متولی آن نیز قمرتاش خانم، دختر بانی مسجد، بوده است. شرایط وقف نامه نیز بسیار دقیق و شامل تمام هزینه های جاری این مسجد-مدرسه بوده است. مسجد خانم به تازگی مورد مرمت قرار گرفته است.