مسجد حکیم یا مسجد جورجیر یکی از باشکوهترین بناهای تاریخی عصر صفوی است که در زمان شاه عباس دوم و به شیوه معماری اصفهانی ساخته شده است. این مسجد نیز با سبک چهار ایوانه ساخته شده است و چهار ایوان در چهار ضلع اصلی آن قرار گرفته اند. این مسجد دارای چهار ورودی با تزئینات آجرکاری است. ورودی ضلع جنوبی به ورودی جورجیر شهره است. سر در شمالی با مقرنس های کاشی کاری شده به زیبایی آراسته شده است. در این سردر کتیبه ای بر زمینه لاجوردی با خط ثلث سفید قرار گرفته است. در این کتیبه از حکیم محمد داوود به عنوان بانی ساخت مسجد و همچنین از شاه عباس دوم نامبرده شده است. در این سردر از علی بیک اصفهانی به عنوان معمار بنا یاد شده است.

 مسجد در فاصله بین سال های 1067 تا 1073 ه.ق و در مدت شش سال ساخته شده است. در ضلع شمال غربی سردری موسوم به سردر دیالمه قرار داشته که در اوسط قرن چهارم هجری ساخته بوده اما متاسفانه امروزی اثری از آن باقی نمانده است. سردر جورجیر در ضلع جنوبی تنها قسمت باقی مانده از مسجدی کهنسال به نام جورجیر است و به همین دلیل به این نام شهره شده است. این ورودی شامل یک سنگاب تاریخی و یک هشتی چشم نواز است. سردر ضلع غربی با مقرنس های آجری آراسته شده و آب نمایی در مقابل آن قرار دارد. با ورود یه داخل مسجد صحنی مرکزی که چهار ایوان آن را در بر گرفته اند در برابر چشمانتان ظاهر می گردد.

این جاذبه تاریخی نزدیک را از دست ندهید : خانه امین التجار اصفهان

 

مسجد حکیم اصفهان، مسجد جورجیر

ایوان شمالی با تزئینات آجری و کاشی کاری های نفیس و ستاره هایی لاجوردی آراسته شده است. خطوط بنایی نیز در اطراف و داخل ایوان به وفور در این ایوان به چشم می خورد. در دیواره داخلی ایوان ازاره ای از جنس آجر و کاشی هایی سیاه، آبی و زرد به چشم می خورد. کتیبه ای زیبا به خط محمد رضا امامی بر زمینه لاجوردی و گچ بری نفیس سفید رنگ نیز  به خط ثلث در این ایوان دیده می شود که به تاریخ 1070 ه.ق کتابت شده است. در کف ایوان نیز آجرهایی با اشعار زیبا در باب مسجد و نماز و عبادت به چشم می خورد. در ضلع شرقی نیز ایوان شرقی با آجرکاری و کاشی کاری به چشم می خورد. در ضلع غربی بنا کم عمق ترین ایوان در بین ایوان های مسجد قرار گرفته است.

در ضلع غربی مسجد ایوان غربی و قوس هایی قرار دارد که در طبقه دوم بر روی ایوان بنا شده اند و صرفا جنبه نماسازی دارند. پشت بام مسجد با آجر فرش شده و در تابستان برای اقامه نماز مورد استفاده قرار می گرفته چرا که محرابی آجری در پشت بام تعبیه شده است. این لایه آجری سبب عایق شدن پشت بام نیز شده است. در ایوان جنوبی که با مقرنس کاری، رسمی بندی، کاشی کاری و خط بنایی هایی مختلف است که از دوره صفوی به یادگار مانده است. کتیبه ای نیز شمال آیت الکرسی بر زمینه لاجوردی و رنگ زرد در آن به چشم می خورد. در این ایوان شمسه کاشی کاری شده زیبایی قرار دارد. فضای گنبد خانه با گنبدی آجری و شبستان هایی متقارن با محرابی بسیار زیبا در ضلع جنوبی قراردارند. محراب این قسمت بزرگترین و در عین حال زیباترین محراب مسجد است.

از این جاذبه نزدیک دیدن کنید : بازار اصفهان 

 

عکس مسجد حکیم اصفهان، مسجد جورجیر

این محراب زیبا با مقرنس کاری، شمسه، کاشی کاری و کتیبه های زیبایی آراسته شده است. فضای زیر گنبددر شبستان با کاشی های سیاه رنگ و نقوش معقلی تزئین شده و در زیر گنبد کتیبه ای مدور تعبیه شده است. به طور کلی شبستان ها بسیار ساده و بی پیرایه به نظر می رسند. در شبستان غربی گنبد محرابی دیگر با دو طاق نما به چشم می خورد که با مقرنس کاری، کاشی کاری و همچنین کتیبه هایی زیبا آراسته شده است. در این قسمت ازاره ای شگفت انگیز به شکل حصیر بافته شده با آجر بر روی کاشی فیروزه ای قرار دارد که بسیار چشم نواز است. از دیگر بخش های مسجد می توان به حوضخانه، مادر چاه و ساعت آفتابی این بنای فاخر اشاره کرد.