در نزدیکی میدان تاریخی سبزه میدان و مسجد جامع تاریخی زنجان در حاشه خیابان زینبیه یک ساختمان زیبا قرار دارد که یادگاری از اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی است و به عمارت ذوالفقاری شهره است. بنا متعلق به یکی از خانواده های متمول زنجانی بوده که حالا چند سالی است به عنوان موزه باستان شناسی زنجان تغییر کاربری داده است. از زیبایی های بنا که چشم بپوشیم موزه غنی و البته جذابی منتظر ماست. موزه از سه بخش اصلی پیش از تاریخ، تاریخ و اسلام تشکیل شده است و آثار تاریخی بسیاری که از دوره های مختلف تاریخی و از شهرها و روستاهای استان زنجان کشف شده اند، در آن به نمایش گذاشته شده اند. در میان این آثار تارخی اما حضور چند مرد نمکی در بسیار قابل توجه است.

در سال 1372 به هنگام استخراج نمک در معدن چهرآباد استان زنجان کارگران با بقایای جسد یک مرد ریش دار روبرو می شوند که ظاهر عجیبی داشته است. آوازه این کشف اما در تمام جهان می پیچد و نظرات بسیاری را به خود جلب می کند. 11 سال بعد، بار دیگر به هنگام کار در معدن بقایای جسد مرد شماره 2 نیز کشف می شود که این بار ابزار و وسایلی به همراه داشته که کاملا سالم مانده اند. اکتشافات ادامه می بابد و مرد نمکی شماره 3 و 4 نیز کشف می شوند. با کشف مرد نمکی شماره 5 پرونده این کشفیات نیز بسته می شود. طبق بررسی های صورت گرفته این اجساد متعلق به کارگرانی است که در معدن مشغول به کار بوده اند و بر اثر ریزش معدن جان خود را از دست داده اند.

چند مرد نمکی به موزه باستان شناسی تهران انتقال می یابند و تحقیقات ادامه پیدا می کند. بر اساس تحقیقات کهن ترین اجساد متعلق به 2300 سال پیش است که درست مقارن با حکومت هخامنشی ها در 400 سال پیش از میلاد است. اما باقی اجساد به دوران ساسانیان تعلق دارند و چیزی در حدود 1500 تا 1700 سال قدمت دارند. در میان اجساد اما یک جسد متعلق به نوجوانی 16 ساله است که آسیب کمتری دیده و تقریبا تمام قسمت های بدنش سالم مانده اند. این نوجوان اما ابزار جالبی به همراه داشته است. چاقو، کمربند، ظروف کوچک سفالی، یک دست لباس کامل پشمی و یک جفت کفش چرمی از جمله دارایی های این نوجوان مومیایی شده است. این مومیایی های نمکی از ارزش بسیار بالایی برخوردارند و سالیانه بازدیدکنندگان بسیاری برای دیدن آنها راهی عمارت ذوالفقاریه می شوند.

هزینه بلیط: 2500 تومان