مدرسه هدایت یکی از بناهای قدیمی و تاریخی شهر ارومیه است که در ابتدا منزل مسکونی یکی از سرکردگان ایل قاجار بوده است. این بنای تاریخی که در خیابان عطایی شهر ارومیه قرار دارد در سال 1345 هجری شمسی توسط مالک آن دوره بنا به نام حاج حسین صحت به دانشکده هنر  تغییر کاربری می دهد. سال ها بعد از این بنا به عنوان یک دبیرستان بهره برده و بنا با نام دبیرستان هدایت شهره می شود. بنا توسط فردی با نام شهریار خان نظیم الدوله در سال 1303 هجری قمری برای یکی از اشراف قاجار ساخته شده است و درست در مجاورت مسجد مناره قرار دارد. ساخت عمارت پنج سالی زمان می برد. پلان بنا به صورت مربعی بوده و مصالح اصلی سازنده آن سنگ و آجر است به گونه ای که پایه بنا ترکیب از سنگ های تراش خورده و دیوارها به صورت آجر چینی است.

آنطور که به نظر می رسد در جریان جنگ جهانی اول بنای هدایت یکی از پناهگاه های مردم شهر بوده است همچنین نیروهای فرانسوی در جریان این جنگ مدتی را در این بنا ساکن بوده اند. بنا به سبک خانه های دوره قاجار دارای اندرونی و بیرونی است و عمارت اصلی رو به شمال و در بین حیاط اندرونی و حیاط بیرونی قرار گرفته است. هر دو حیاط  دارای پلانی چهارگوش بوده و با کاشیکاری های چشم نواز هفت رنگ و آجرچینی های ظریف سرخ رنگ آراسته شده اند. در میان حیاط بیرونی گلکاری و درختکاری صورت گرفته و حوضی بیضی شکل در میان آن به چشم می خورد. در ضلع جنوبی و غربی بنا به صورت دو طبقه و با یک زیرزمین و طبقه همکف ساخته شده است.

آجرهای لعابدار فیروزه ای بخشی دیگر از تزئینات چشم نواز نمای بیرونی بنا را تشکیل می دهد که با قاب گرفتن پنجره ها و طاق ها و ستون ها جلوه بسیار زیبایی را به وجود آورده است. این خانه تاریخی 1488 متر مربع وسعت داشته و هنوز هم با گذر بیش از یک قرن از ساخت آن زیبا و تاثیرگذار است. بر فراز هر یک از طاق ها کاشیکاری هایی با نقوش گل و بوته و نقوش هندسی و با آمیزه ای از رنگهای چشم نواز به چشم می خورد که بسیار زیباست. ارسی ها، پنجره ها و درب های چوبی گره چینی شده و آراسته با شیشه های رنگی از دیگر زیبایی های این بناست. تالار شاه نشین از زیباترین بخش های این عمارت تاریخی است که دو ستون فیروزهای زیبا در برابر آن به چشم می خورد.

برای اولین بار در سال 1379 مرمت این بنای تاریخی کلید می خورد که تا سال 1382 به طول می کشد و در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است.