اگر نام ضحاک در قصه های شاهنامه را شنیده باشید حتما باید سری به 20 کیلومتری هشترود در استان آذربایجان شرقی بزنید. قلعه ضحاک یا قلعه آژدهاک که در بین مردم بومی به نارین قالا شهره است، قلعه ای تاریخی است که از دوران اشکانی و ساسانی به یادگار مانده است و بر طبق کاوش های باستان شناسی به هزاره دوم پیش از میلاد نیز می رسد. برخی از باستان شناسان ساخت این قلعه را به مادها نسبت میدهند و آژدهاک، پادشاه مادها، را مسئول ساخت این بنا می دانند. این قلعه در دوران اشکانیان بسیار آباد و پر استفاده بوده و به همین دلیل بیشتر به این دوره تاریخی نسبت داده می شود.

قلعه تا زمان حکومت سلسله تیموریان آباد بوده اما بعد از این دوران بدون استفاده باقی مانده است. قلعه در میان دو رود قرانقو وشورچای و در بلندای یک کوه قرار گرفته که از سه سو مشرف به پرتگاه است و همین مسئله فرضیه نظامی بودن این قلعه را تقویت می کند. قلعه 20 کیلومتر مربع مساحت داشته و بخش های متنوعی همانند آب انبار، حمام، آسیاب و سالنی برای شور داشته است. اتاق های این قلعه اغلب بدون سقف است و برخی اتاق های کنده کاری شده در دل کوه هستند. در میانه اتاق ها چاله ای تعبیه شده که به هنگام بارش باران آب را ذخیره می کرده است.

یک سیستم لوله کشی نیز برای انتقال آب از دامنه کوه به داخل قلعه ساخته شده است که بسیار جالب توجه است. حفره های حفر شده در صخره های عمودی از دیگر شگفتی های این قلعه تاریخی است. برج های دیده بانی برجای مانده نیز یادگار اشکانیان است. یک چهار طاقی تنها بنای سالم این قلعه است که از درودست ها مسیر قلعه را مشخص می کند. این چهارطاقی یکبار مورد مرمت قرار گرفته است و از جنس آجر و روکشی از گچ است. در حفاری های صورت گرفته آثار یک تالار وسیع نیز یافته شده است که با انوع گچ بری های زیبا و ظریف آراسته شده است.

آثار کشف شد از این قلعه زیبا در یک موزه در نزدیکی قلعه به نمایش گذاشته شده است که از دوره های مختلف تاریخی به یادگار مانده است. در مسیر ورودی قلعه چندین پله تعبیه شده است تا دسترسی به قلعه آسان تر شود. این قلعه اما نام های دیگری نیز دارد. اگر نام قیز قلعه و یا داش قلعه را نیز شنیدید، باید به یاد قلعه ضحاک هشترود بیافتید. مناظر اطراف این قلعه نیز بسیار چشم نواز و زیباست.