120 میلیون سال قدمت!

غار کتله خور یادگاری از دوران ژوراسیک است که در استان زنجان و 5 کیلومتری شهر گرماب قرار گرفته است. این غار برای اولین بار در سال 1300 هجری شمسی کشف شد اما تا سال 1330 کسی اهمیت زیادی به آن نمی داد و در همان سال هم به عنوان یک غار معمولی به ثبت رسید. سال ها بعد با ورود یک گروه غارنورد در سال 1365 شگفتی های حیرت آور این غار خودنمایی کردند و غار کتله خور تبدیل به یکی از زیباترین غارهای ایرانی شد. مسیر ورودی غار در ابتدا بسیار باریک بوده  و همین امر سبب شده بود تا این معجزه الهی سال ها ناشناخته بماند اما اکتشافات بعدی و پیدا شدن اسکلت انسان و ابزارهای زندگی نشان از حضور انسان ها در دهلیز ها و دالان های این غار شگفت انگیز در هزاران سال پیش داشت.

غار کتله خور از چندین طبقه تشکیل شده است و از همان ابتدا قندیل ها و چکیده ها و چکنده های بسیاری در آن به چشم می خورند. آنچه این غار را بی نهایت زیبا کرده است رنگ های خاص موجود در این قندیل هاست. عامل موثر دیگر در زیبایی غار کتله خور، علاوه بر شکل های خاص و استثنایی و رنگ های خارق العاده و خوش ترکیب، وجود بلورهای بسیار شفافی است که خلوص آن ها به سبب کم بودن آهک موجود در غار است. این شفافیت و به تبع آن تلألو نورهای عبوری زیبایی غار را چندین برابر کرده است.

غار پر از دهلیزها و دالان هاست که گشت و گذار در آن را هیجان انگیز می کند. هر از چند گاهی نیز سر و کله ستون های قطور پیدا می شود. مسیر عبوری گاهی تنگ و گاهی فراخ است و همین امر در کنار سایر زیبایی های غار این غارنوردی را هیجان انگیزتر کرده است. گاه در مسیر غارنوردی به تالارهای وسیعی می رسید که شما را حیرت زده خواهد کرد. این غار یک غار خشک است اما اگر پای زیبایی و هیجان پیش بیاید از بسیاری از غارها دلنوازتر است. غار به بخش های مختلفی تقسیم شده است. دو کیلومتر از غار مسیری است که هر بازدید کننده ای می تواند از آن دیدن کند. بخشی هم با طولی نزدیک به 5 کیلومتر بیشتر جنبه غارنوردی حرفه ای داشته و مخصوص کوهنوردان است. یک بخش جذاب دیگر هم مخصوص انجام مراسمات فرهنگی است که جذابیت خاص خود را دارد.