عمارت شهربانی ارومیه که در میدان انقلاب این شهر و در مجاورت ساختمان شهرداری قرار گرفته است یکی از بناهای تاریخی مدرن شهر ارومیه محسوب می شود که در دوره پهلوی و به دستور رضاخان در میدان توپخانه آن دوران ساخته شده است. این عمارت مدرن و وسیع در دو طبقه و جهت انجام امور نظامی و برخی امور اداری ساخته شده است. ساخت این بنا سه سال زمان می برد و در نهایت در سال 1310 هجری شمسی افتتاح می شود. معمار این بنا فردی به نام مشهدی محمد حسین بوده که بیشتر با نام ملا اوستا شناخته می شود و یکی از معماران به نام شهر ارومیه محسوب می شده است اما مهندسی بنا را فردی با نام وارطان هوانسیان بر عهده می گیرد.

بنا که به شکل منحنی ساخته شده است در واقع تلفیقی از معماری مدرن اروپایی و معماری سنتی ایرانی است. نکته جالب در ساخت بنا این است که  عمارت شهربانی را به شکل یک عقاب طراحی کرده اند و اگر از نمای بالا به بنا نگاه کنید به وضح دو بال عقاب در طرفین را تشخیص خواهید داد. این بنا به جهت کاربرد نظامی فاقد تزئینات چشمگیر بوده و تنها در نمای اصلی آن که در میدان انقلاب قرار گرفته است شاهد تزئینات گچ بری و ستون های تراش خورده هستیم. بنا با عناصری همچون چوب، سنگ و آجر ساخته شده است و ورودی اصلی آن در ضلع غربی قرار گرفته است. ووردی دیگری نیز در ضلع شرقی بنا قرار گرفته است و علاوه بر این دو ورودی که بیشتر به عنوان ورودی های اصلی شناخته می شوند دو ورودی فرعی نیز در همین اضلاع تعبیه شده است.

با ورود به داخل بنا راهرویی وسیع با خروجی های متعدد که به بخش های مختلفی منتهی می شود در برابر چشمانتان قرار می گیرد که به راهروی مرکزی شهره است. این بنا در سال 1360 از کاربری نظامی به کاربری مسکونی تغییر می کند و در نهایت در سال 1379 در فهرست آثار ملی به ثبت می رسد. با انجام مرمت های متعدد و بازسازی های صورت گرفته در سال 1392 عمارت امنیه یا همان ساختمان شهربنی ارومیه به موزه مردم شناسی ارومیه تغییر کاربری می دهد. در این موزه وسیع می توانید از نزدیک با جزئیات زندگی مردمان دیار آذربایجان آشنا شوید. صنایع دستی، لوازم کشاورزیف، سلاح های شکاری، لوازم خانه،  سنن و آداب و رسوم آذربایجان، پوشش زنان و مردان این دیار تنها بخشی از جاذبه های دیدنی این موزه زیبا است.