بازار بزرگ تبریز، نبض چند صد ساله اقتصاد تبریز

5500 باب مغازه و حجره و 20 راسته بازار تاریخی تبریز آن را تبدیل به یکی از وسیع ترین بازارهای جهانی کرده که قرن هاست محل داد و ستد تبریزی ها است. به این آمار 35 سرا و 25 تیمچه بزرگ و کوچک را نیز اضافه کنید. البته این بازار بسیار باشکوهتر می شود زمانی که 30 مسجد تاریخی و 12 باب مدرسه و همچنین 5 فقره حمام نیز به آن افزوده می شود. به این بازار تو در تو و وسیع و بسیار زیبا 11 دالان را هم که اضافه کنید تصویری از بازار تبریز در برابر چشمانتان نقش می بندد که به علت قرار گیری در مسیر جاده ابریشم قرن ها محل تعامل تبریزی ها با ملل مختلف بوده به طوری که تاثیر گذاری آن بر اقتصاد ایران به مراتب بیشتر از سایر بازارهای کشور بوده است.

بازاری آجری با چهارسوق ها و سقفی گنبدی و تماما سرپوشیده که به راستی نبض اقتصادی تپنده شهر تبریز است. تاریخ ساخت اولین بنای بازار هنوز مشخص نیست اما آنطور که از نوشته های جهانگردان بر می آید از اوایل قرن چهارم ه.ق بازار تبریز پرکار بوده است. زلزله مهیب قرن سیزدهم سبب شد تا بازار به کل تخریب شود و در اواخر حکومت زندیه و اوایل قاجار بازار کنونی تبریز به مدد نجفقلی خان زمامدار تبریز ساخته میشود. بازار از دو راسته اصلی شمال به جنوب و شرق به غرب تشکیل شده و به سبب برودت هوای شهر تبریز به صورت مسقف ساخته شده است. سقف بازار به گونه ای ساخته شده است که در هوای گرم تابستان نیز تهویه به خوبی انجام می شود و البته نور مورد نیاز بازار نیز تامین می گردد.

از این جاذبه گردشگری دیدن کنید : بازار فرش تبریز، بازاری بی نظیر

بازار از بخشها و بازارچه های گوناگونی تشکیل شده است. بازارچه امیر، بازارچه بلور فروشان، بازار حرم خانه، بازار شیشه گرخانه و بازارچه های متعدد دیگر که هرکدام مخصوص یک صنف خاص است. هر بازارچه از دالان ها، تیمچه ها و راسته ها و سراهای متعددی تشکیل شده است. در میان راسته ها می توان به راسته های بازار جدید و قدیم و راسته صفی اشاره کرد. در میان تیمچه های بازار تبریز تیمچه مظفری که در دوران قاجار ساخته شده است یکی از چشم نوازترین بخش های بازار است که بسیار زیباست و علاوه بر آن مرکز خرید و فروش انواع فرش های دستبافت تبریز است. در میان سراها نیز می توان به سرای حاج رسول و سرای زیبای امیر اشاره کرد. مساجد، مدارس و حمام های تاریخی تبریز نیز از دیگر بخش های دیدنی این بازار یک کیلومتری است.

اگر قصد خرید سوغات تبریز را داشته باشید این بازار با تنوع بالا مکان مناسبی است که در کنار خرید هم با فرهنگ و رسوم تبریزی ها آشنا شده و هم از معماری، هنر و تاریخ این خطه لذت ببرید. در داخل بازار چایخانه ها و غذاخوری های سنتی نیز قرار دارد که خالی از لطف نیست. این بازار یکی از زیباترین نمونه های معماری ایرانی است.