بادگیر ها از گذشته دور مورد استفاده مردم رفسنجان بوده است . بادگیر های رفسنجان در شش نوع با شکلهای معماری مختلف در بافتهای تاریخی و روستایی  به چشم می خورد .کار بادگیر ها جابه جای هوا در ساختمان است و به این وسیله باد خنک به داخل ساختمان کشیده شده و باد گرم از ساختمان خارج می شود .

وجود این بادگیر ها در مناطق خشک و بیابانی بسیار ضروری است و به گونه ای که با علم و فن امروزه هنوز هیچ وسیله خنک کنننده ای جایگزین آن نشده است .

باد گیر معین  از قدیمی ترین جاذبه های  تاریخی شهر رفسنجان می باشد که 16 متر ارتفاع دارد . مصالح به کار رفته در این بادگیر خشت خام ، چوب ، کاه گل ، آجر است که با کتیبه های گچی و فرم دهی به آجر ها این بادگیر زیبا به وجود امده است . بادگیر ها نمونه بارز توانمندی ایرانیان در شناخت اقلیم و به کار گیری بهترین معماری در مناطق مختلف می باشد .

امروزه هم میتوان باقیمانده این بادگیر ها را در مناطق گرم و خشک مرکزی مانند یزد و کرمان مشاهده کرد .بادگیر ها در شهر رفسنجان به شکلهای مختلف ساخته شده است مثلا در انبارها بادگیر ها دایره ای و هشت ضلعی است و در خانه ها مستطیلی ، یکطرفه و دو طرفه و در انبارها مستطیلی  شکل است.