امامزاده اسماعیل در منطقه شناط ابهر واقع است. این بنای زیبا بر پایه یک هشت ضلعی استوار شده است که یک گنبد زیبا بر فراز آن به چشم می خورد. امام زاده اسماعیل شناط ابهر با 10 واسطه به امیرالمومنین(ع) می رسد. نمای بیرونی این بنای زیبا هشت ضلع دارد که چهار ضلع فرعی آن با طاق نماهایی زیبا و اندکی قوس دار آراسته شده اند و در مرکز آن ها به خط زیبا نام مبارک الله و نام مبارک پیامبر اکرم(ص) به چشم می خورد که با خط زاویه دار کوفی منقش شده است. چهار ضلع اصلی نمای بیرونی نیز دارای طاق هایی با قوس هایی که در اصطلاح معماری جناغی هستند آراسته شده و درب های ورودی رو به شبستان نیز بر این اضلاع تعبیه شده است.

از این جاذبه نزدیک دیدن کنید : سد کینه ورس ابهر

بر بالای هر یک از ورودی ها یک پنجره چوبی آراسته به تکنیک گره چینی قرار گرفته است. ایوان های ورودی نیز همانند اغلب بناهای ایرانی آراسته به مقرنس کاری، گچ بری و گره چینی است. گنبد این بنای زیبا نیز دو لایه بوده و لایه بیرونی با کاشی کاری چشم نواز و پرکاری آراسته شده که بسیار زیباست. این کاشی کاری بر روی ساقه گنبد نیز به چشم می خورد. رنگ های سبز، زرد، مشکی و سفید بر روی گنبد رنگ غالب کاشی های به کار رفته است. بر روی کاش کاریها در قسمتی از گنبد با خط معقلی(زاویه دار کوفی) نام مبارک علی(ع) نقش بسته است. طرح صلیب شکسته جزو طرح های مطرحی است که در کاش کاری این گنبد بسیار به چشم میخورد. آنطور که به نظر می آید بنا در قرن نهم هجری قمری ساخته شده است گرچه سندی دال بر این مدرک وجود ندارد و تنها با تزئینات به کار رفته در بنا این حدس محتمل است.

در داخل بنا آیینه کاری های بسیار زیبا در کنار گچ بری ها و گره چینی های چشم نواز به چشم می خورد. نقوش اسلیمی و طرح هایی از حیوانات بر روی گچ بری ها به چشم می خورد که با رنگ خاصی آراسته شده است. داخل گنبد نیز به همین شیوه آراسته شده است. بنای داخل برخلاف نمای هشت ضلعی بیرونی به صورت چهار ضلعی است. بر روی بقعه ضریح زیبایی قرار دارد که دور تا دور آن سوره مبارکه جمعه با خط ثلث با ظرافت تمام کتابت شده است. بنابر اسناد موجود این امامزاده بزرگوار در قرن ششم هجری قمری رحلت کرده و در این مکان به خاک سپرده شده است. اینکه این بنا توسط چه کسی ساخته شده است نیز هنوز مشخص نیست.