روزبهان ابو محمد بن ابی نصربن روزبهان بقلی فسایی شیرازی، که بیشتر با نام شیخ روزبهان شناخته می شود یکی از علما و عرفای نامی قرن شش هجری قمری می باشد که در سال 522 هجری قمری در شهر فسا دیده به جهان گشود. بقل به معنی سبزی و تره بار است و از آنجایی که شیخ به این شغل مشغول بوده به شیخ روزبهان بقلی مشهور بوده است. از شیخ کتب فراوانی به جای مانده است که از میان آن ها می توان به کتبی همچون بین المقامات، سیرالارواح، یواسین، مشرب الارواح، رساله قدس، مسالک توحید، کتاب الارشاد و ... اشاره کرد. تعداد تالیفات شیخ به بیش از 60 اثر مکتوب می رسد که در این بین بیش از بیست جلد آن درباب تصوف بوده است. 

این جاذبه نردیک را از دست ندهید :کوه سبز پوشان 

شیخ پس از بازگشت از سفرهای گوناگون خود در شهر شیراز ساکن شده و مجالس وعظ و بحث را برپا کرد. وی مریدان زیادی را تربیت کرده و بارها در مساجد معروف شیراز همچون مسجد عتیق شیراز به وعظ و خطابه می پرداخت. در نهایت این عارف نامی در سال 606 هجری قمری رخت از جهان فروبست. پس از مرگ شیخ وی را در نزدیکی محلی که خودش ساخته و درآن به عبادت می پرداخت به خاک سپردند. این محله به دلیل قرار گرفتن مزار این شیخ بزرگ بعدها به درب شیخ شهره می گردد و هنوز نیز به همین نام خوانده می شود. مقبره سرسبز شیخ در طی قرون متمادی در نزد مردم از ارزش و اعتبار بالایی برخوردار بوده و بسیاری برای حاجت گرفتن و زیارت به زیارت قبر شیخ روزبهان می آمدند.

این جاذبه دیدنی نزدیک را از دست ندهید : مسجد نصیرالملک شیراز

انجمن آثار ملی در سال 1350 هجری شمسی اقدام به ساخت یک مقبره بر فراز مزار شیخ روزبهان می نماید و سرانجام ساخت بنا در سال 1351 به اتمام می رسد. از محوطه سرسبز و دلباز که عبور کنید به سه پله سنگی عریض خواهید رسید که به یک ایوان نسبتا عریض منتهی می شود. ایوان در انتها به یک ایوان مسقف دیگر منتهی می شود که با هنر کاشیکاری آراسته شده است. در درون این ایوان مسقف ایوان مسقف کوچکتری تعبیه شده است که جلوه زیبایی را به وجود آورده است. بر بالای ایوان مسقف اولی با خط زیبای نستعلیق عبارت مقبره شیخ روزبهان نگارش شده است. در فضای داخلی این ایوان چندین قبر به چشم می خورند که یکی متعلق به شیخ روزبهان و دو قبر متعلق به فرزندان شیخ و باقی متعلق به نوادگان این عارف بزرگ است.

 بر روی قبر شیخ یک صندوق سنگی قدیمی به چشم می خورد که بر روی آن اسامی متبرک چهارده معصوم ذکر شده است. یک مصرع شعر و یک عبارت مذهبی نیز در این ایوان بر روی لوح های مختلف درج شده است و لوحی بلند نیز به معرفی صاحب این مقبره و برخی از اشعار وی پرداخته است. پنجره های مشبک و کاشی کاری ها فضای داخلی مقبره را به زیبایی آراسته اند. در فضای بیرونی کتیبه هایی به چشم می خورد که بدون حفاظ مناسب به دیوار تکیه داده شده اند.