سنگان خواف کجاست
سنگان خواف از شهر های زیبای استان خراسان رضوی است ،که یکی از جاهای تاریخی خواف است . که در 250 کیلومتری مشهد قرار گرفته .سنگان خواف نزدیک به 18000 نفر جمعیت دارد . شهر سنگان قدمت خیلی طولانی دارد ،که پارسیان در گذشته زندگی میکردن . همچنین چهار قلعه دارد که در گذشت زمان 2 عدد از بین رفتن ،که غیر قابل استفاده است . ولی خوشبختانه دوتای دیگر قابل استفاده است .
همچنین این شهر به گفته کارشناسان حوزه سنگ آهن شامل بزرگترین معدن سنگ آهن در میان کشور های خاورمیانه می باشد که عیار این معادن به 63 درصد می رسد و از این رو از یکی از قطب های اقتصادی کشور عزیزمان محسوب می گردد . علاوه بر سنگ آهن شهر سنگان آثار باستانی و تاریخی متعددی را در خود جای داده است که می توان از جمله آنها به مسجد ابوبکر صدیق ( مسجد گنبد ) ، مسجد جامع قدیم سنگان و آسیاب های شهر سنگان اشاره نمود. از دیگر جاهای دیدنی خواف می توان به مدرسه مسجد غیاثیه خرگرد و آبشار رزداب و آرامگاه حافظ ابرو اشاره کرد.
شهر کنونی سنگان که در گذشته معبرش ( تعبیرش ، نامی که در گذشته به چیزی یا کسی یا مکانی اطلاق داده می شده است ) سنجان نام داشته است و به لحاظ جمعیتی می توان آ ن را بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر شهرستان خواف دانست که فاصله ای 65 کیلومتری تا مرزهای کشور افغانستان دارد .
پیشینۀ تاریخی سنگان خواف
پیشینه تاریخی سنگان خواف به دوران پیش از اسلام بازمی گردد ، این شهر یکی از شهرهای مهم قلمداد می شد ، اما پس از اسلام و ورود آن به ایران و این منطقه تا قرن نهم هجری ، یکی از مهمترین شهرها به شمار می رفت. شهرها و دانشمندان و مورخانی که درباره وضعیت این شهر و گذشته آن مطالبی نوشته اند ، از آن به عنوان یکی از پنج شهر مهم استان خواف یا یکی از مشهورترین و مهمترین شهرهای نیشابور یاد کرده اند.
هر حاکم قدرت طلبی که فکر در تصرف شهرستان خواف داشت ابتدا باید سنگان را تصرف می نمود وتا زمانی که موفق به تصرف این شهر نمی شد به سراغ بقیه شهرهای شهرستان نمی رفت و یا حتی در صورت رفتن پیروزی حاصل نمی کرد .
شروع سیر نزولی شهر سنگان را می توان از قرن دهم دانست اما با این وجود به دلیل مرکزیتی که شهر سنگان داشته است و در مسیرهای مهم ارتباطی و اقتصادی همچون مسیر هرات به خواف ، سلامی ، جلگه زوزن و خر گرد در طول دوران مختلف تاریخی زیر آماج حملات قدرت طلبان قرار گرفته است و این حملات موجب عقب ماندگی های مادی و معنوی شده است . به گونه ای که در صدر اسلام هنگامی که لشکر اسلام به فرماندهی عبدالله بن عامر که قصد حمله به هرات را داشتند زمانی که به این شهر رسید زردشتیان این شهر راه را بر آنان بسته و با آ نها جنگیدند .
آرامگاه های بزرگانی همچون حضرت سلطان شکر بار و خواجه انجیر را می توان مربوط به همین دوره و جنگ ها دانست . پارسیانی که در سنگان زندگی می کردند و نه اسلام را پذیرفتند و نه جنگیدند و نه به پرداخت جزیه راضی شدند بلکه در عوض راه بیابان را در پیش گرفتند و بعد از پیمودن راهی طولانی و رسیدن به جزیره هرمز و گذشتن از آن خود را به هندوستان رساندند و در ایالت گجرات سکنا گزیدند و در این محل روستایی را تشکیل داده و نام سنگان را بر آن نهادند پس آنگونه که از شواهد و قراین پیداست پارسیانی که در هندوستان زندگی می کنند از نسل همین سنگانی هایی بوده اند که به آنجا مسافرت کرده و از نژاد سنگانی های کنونی شهرستان خواف هستند .
مزار های مشاهیر و برزگانی همچون مزار خواجه یار ، مزار حضرت سلطان شکر بار (میر علی پرنده ) ، مزار خواجه روشنایی ، مزار دو برادر پیر دهقان ، مزار خواجه محمد چهار طاق ، مزار میر قوام الدین و مزار شیخ یعقوب که مردم شهر سنگان و حتی مردم شهرستان خواف برای صاحبان این اماکن خیر احترام زیادی قائل می باشند .
موقعیت جغرافیایی شهر سنگان
موقیعت جغرافیایی شهر سنگان به این صورت است ، که از شمال با شهرستان تایباد و از سمت جنوب به منطقه قاینات ، از سمت غرب به منطقه جلگه زوزن و از شرق نیز با کشور افغانستان مرز مشترک دارد . اوضاع شهر از نظر خاک و آب و هوا جلگه ای است .
محصولات کشاورزی سنگان خواف
از جمله محصولات کشاورزی سنگان خواف می توان به جو ، گندم ، زیره سبز ، پیاز ، پسته ، سیر و تولید و تکثیر نهال کاج اشاره نمود همچنین سوغات شهر سنگان شامل آبنبات مخصوی ، پسته ، زعفران و ..... می باشد .
صنایع دستی سنگان خواف
از صنایع دستی سنگان خواف می توان به نمد مالی یا نمد بافی اشاره کرد ، که از گذشته در این شهر رونق داشته و اکنون هم رونق خوبی داشته . مواد اولیه این حرفه تولید خود صاحبان این حرفه می باشد و در حال حاضر نیز پیش از 10 کارگاه سنتی و صنعتی در سنگان مشغول کار و تولید صنایع دستی می باشد .
از دیگر حرفه شهر سنگان می توان به تنور سازی اشاره کرد که به کوشش و پشتکار استاد تنور شیر محمد بهشتی در این شهر رونق دارد .
آسبادهای نشتیفان
آسیابهای بادی یا آسبادهای نشتیفان جزو آثار تاریخی دوره صفویه است که تاکنون نیز فعال و مورد استفاده قرار گرفته اند. آسیاب های نشتیفان از جاذبه تاریخی روستای نشتیفان است . نشتیفان در جنوب شرقی خواف دراستان خراسان رضوی واقع شده است. دلیل معروفیت این شهر به آسیاب های قدیمی است.
مدرسه غیاثیه ی خرگرد
مدرسه غیاثیه یکی از بناهای تاریخی استان خراسان خراسان رضوی است که در حاشیه جنوبی روستای خارگرد 5 کیلومتری با شهر خواف فاصله دارد و مسافت کمی تا مرز افغانستان دارد. یک مدرسه به شکل مستطیل که دارای 4 ایوان است که دهانه هر ایوان 4متر و ارتفاع آنها 11 متر است . در گوشه وکنار حیاط اتاق هایی به شکل گنبدی درست شده که آموزش توسط معلمان انجام میشود .
مسجد جامع سنگان
عناصر مسجد جامع سنگان واقع شده درخواف یکی از، شاهکار معماری اوایل قرن هفتم است . این اثر مذهبی در اوایل به صورت 2 ایوان ساخته شده بود و اکنون یک ایوان در ضلع غربی و ایوان هایی از دوطرف است ، در روبروی ایوان قبله ، یک ایوان که در ضلع شرقی قرار دارد جایش را به خرابه و شبستان قرار دارد و نکته مهم در این بنا تغییر موقعیت پایه های ایوان قبله بخاطر زمین لرزه متعددی ،جوری که فاصله ، پایه های ایوان در پایه کم تر از فاصله طاق ها است
معدن سنگان خواف
ایرنا و گناباد دو معدن سنگ آهن، که از 10 معدن بزرگ سنگ آهن در جهان و تأمین کننده مواد اولیه هستند. از نکات معادن سنگ آهن به فعالیت معدنی در 12ماه سال، وجود مواد معدنی در کاهش هزینه استخراج و همچنین وجود عناصرکمیاب است. و همکاری ادارات دولتی و شرکت اوپال پارسیان و تعدادی از شرکت ها، استخراج معدن یک سرمایه گذاری موفق وخوب کشور است .
گردشگری 724: ما خوشحال خواهیم شد اگر شما تجربه خود را از سفر به این جاذبه دیدنی و جذاب در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
سفر خوبی را برای شما آرزومندیم