سده شیرین دره
65 کیلومتر در شمال غربی شهر بجنورد، بین شهرستان مانه و سملقان دریاچهای زیبا دیده میشود به نام دریاچه شیرین دره که پشت سدی به همین نام قرار گرفته است.این سد یکی از بزرگترین سدهای استان خراسان شمالی است که بر روی روخانه شیرین دره ساخته شده است .هدف از ساخت این سد کنترل و مهار سیلابها، تامین آب آشامیدنی موردنیاز شهر بجنورد،تامین آب مورد نیاز صنایع و زمینهای کشاورزی است . عملیات ساخت این سد در سال 1375 هجری شمسی آغاز شد و در فروردین 1384 به پایان رسید . دریاچه این سد مکانی دیدنی وجالب توجه برای گردشگران است و گردشگران در این دریاچه به شنا،قایقرانی و ماهیگیری می پردازدند.
مشخصات سد شیرین دره
سد شیرین دره که یک از جاهای دیدنی مانه و سملقان می باشد،با 65 میلیون و 800 هزار متر مکعب آب بزرگترین سد استان خراسان شمالی است .ارتفاع این سد از بستر رودخانه 63 متر است .با اینکه هنوز بیش از یک دهه از بهره برداری این سد که یکی از جاذبه های طبیعی مانه و سلمقان می باشد، نمی گذرد اما کارشناسان و صاحب نظران از کاهش وعمر مفید این سد ابراز نگرانی می کنند و علت این نگرانی رسوب گذاری و انباشت گل و لای در مخزن این دریاچه است و مسولان میگویند هنوز آمار دقیقی از اینکه چه میزان رسوب در .پشت این سد انباشته شده است ندارند اما تاکید میکنند که میزان رسوب بیش از میزانی است که پیش بینی شده و به سبب گل و لای زیاد مزه آب آشامیدنی نیز تغییرکرده و این مساله موجب گلایه شهروندان بجنوردی شده است . به گفته مسولان به علت کمبود اعتبار تاکنون در بخش های کمی از حوزه آبخیز این سد عملیات اجرایی آبخیز داری انجام شده است و لذا با این روند فرسایش و حجم زیاد رسوبات وارده به محزن سد باید اقدامات عجله ای را نسبت به افزایش اعتبارات آبخیزداری در این حوزه انجام گیرد. رها سازی آب سد شیرین دره که گفته میشود بی ارتباط به موضوع گل و لای در سد شیرین دره نیست بیانگر خروج گل و لای و رسوب های سد است . رها سازی با حجم زیاد و بالا انجام می شود تا رسوب ها از سد خارج شوند.
ماهی های سد شیرین دره
ماهی های زرده پر یکی از گونه های ماهی های شیرین دره است که در سد شیرین دره بجنورد زیست میکنند و صید آنها از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست ممنوع اعلام شده است اما به گفته برخی شاهدان این روزها صید این ماهی ها توسط صیادان به صورت غیر مجاز صورت میگیرد .